Paștele – o experiență personală a învierii

ChristusSurrexitPreaiubiților,

Ca urare și reflecție pentru Sărbătoarea Paștelui, pe care îl celebrăm, mă voi folosi de două sugestii:

Prima: „Am înviat și sunt pururi cu tine; ai pus peste mine mâna ta”: cu aceste cuvinte începe Liturgia din Ziua Învierii Domnului. Liturgia, proclamând aceasta, dezvăluie primul cuvânt pe care Fiul l-a adresat Tatălui după înviere, la întoarcerea din noaptea morții la lumea celor vii. Mâna Tatălui l-a susținut în această noapte și, în felul acesta, Fiul a putut să se ridice, să învie: Dumnezeu nu ne lasă niciodată să cădem din brațele sale. Iar mâinile sale sunt mâini sigure. În ziua Paștelui, Biserica ne încredințează: Isus Cristos a săvârșit pentru noi călătoria, chiar și în întunecimea de nepătruns a morții; El a intrat acolo ca lumină: „noaptea a devenit luminoasă ca ziua, și întunericul a devenit lumină”. Din acest motiv Biserica, pe bună dreptate, poate să considere aceste cuvinte: „Am înviat și de acum sunt cu tine; ai pus peste mine mâna ta”, ca fiind cuvintele Celui Înviat adresate Tatălui; „Da, am făcut această călătorie până în inima pământului, în abisul morții și am dus lumina; și acum am înviat pentru a fi prins de mâinile tale”.

            Dar aceste cuvinte al Domnului, adresate Tatălui, sunt aceleași pe care Domnul ni le adresează și nouă, fiecăruia dintre noi: „Am înviat și acum sunt cu tine”. Mâna mea te susține. Oriunde tu ai cădea, vei cădea în mâinile mele. Sunt prezent chiar și la poarta morții, acolo unde nimeni nu te poate însoți și unde tu nu poți lua nimic cu tine, acolo te voi aștepta și, pentru tine, voi transforma întunericul în lumină.

A doua sugestie o voi lua dintr-o frază, pe care noi o rostim atunci când mărturisim Crezul apostolic: „a coborât în iad”. Această frază doresc să o asociez cu o icoană bizantină care reprezintă Paștele: Isus coboară în iad, pentru a-i elibera pe cei care sunt prizonieri acolo. În icoana coborârii în iad, Isus este reprezentat cu hainele luminate, îmbrăcămintea sa este lumină pentru că Dumnezeu este lumină. Sub picioarele sale se află crucea frântă în două, iar Isus intrând în lumea celor morți poartă stigmatele; rănile sale, pătimirile sale devin putere, ele sunt iubirea care învinge moartea. Isus ia de mână pe toți drepții Vechiului Testament: poate fi văzut regele David, patriarhul Abraham… Dar, ceea ce impresionează cel mai mult este faptul că, în colțurile de jos ale icoanei, sunt reprezentați un bărbat și o femeie: Adam și Eva. Acest lucru pare să ne spună: Isus coboară în lumea celor morți, pentru ca nimeni să nu mai rămână prizonier și, în felul acesta, să poată învia împreună cu Isus și datorită lui Isus. Prin acceptarea morții sale, Isus îi ia de mână pe Adam și Eva și, prin ei, pe toți oamenii aflați în așteptare și îi scoate la lumină.

            Ce sugerează toate acestea fiecăruia dintre noi? Că omul tinde spre lumină, că dorește lumina și își dorește, cu ardoare, să se ridice până la Dumnezeu, dar…. puterile nu-i sunt suficiente. Omul nu are aripi care să-l poată ridica până la o astfel de înălțime. Omul, cu toată dorința și voința sa arzătoare, nu poate ajunge atât de sus. Într-adevăr, omul riscă să dispere, în timp ce se află în întuneric, gândindu-se că Dumnezeu nu mai poate să se îngrijească de el. Noutatea sărbătorii Paștelui este aceasta: Cristos Cel Înviat ne ridică sus, până la unirea cu Dumnezeu, până acolo unde nu putem ajunge cu forțele noastre. El ia, cu adevărat, oița rătăcită pe umerii săi și o aduce la staul. Ancorați de Trupul său noi trăim și, prin comuniunea cu Trupul său, ajungem până la Inima lui Dumnezeu. În felul acesta moartea este învinsă, iar noi suntem liberi și viața noastră devine speranță.

            Prin învierea lui Isus iubirea s-a arătat mai puternică decât moartea, mai puternică decât răul și păcatul. Iubirea este forța prin care El ne duce cu Sine. Uniți cu iubirea sa, purtați pe aripile iubirii ca persoane care iubesc, să coborâm și noi cu El în întunericul lumii, știind că numai în felul acesta ne vom ridica împreună cu El.

            Doresc să spun împreună cu voi, și pentru voi, această rugăciune: „Doamne, arată și astăzi că iubirea este mai tare decât ura. Că este mai tare decât moartea. Coboară în nopțile și în iadul timpului nostru modern, și ia-i de mână pe cei care te așteaptă. Scoate-i, Doamne, la lumină! Fii alături de mine în nopțile mele întunecate, și scoate-mă afară din ele! Ajută-mă! Ajută-mă să cobor cu tine în întunericul celor care sunt în așteptare, care strigă din toată inima spre tine! Ajută-ne, să purtăm lumina ta!

            Vouă tuturor, și mai ales vouă, care în aceste clipe experimentați drama întunericului din cauza bolii, a singurătății, a trădării sau a necazului din orice alt motiv, care vă face să fiți triști, vă doresc să întâlniți această lumină, încât infirmitățile voastre zilnice să devină locul și timpul întâlnirii cu lumina lui Cristos Cel Înviat!

            Tuturor din inimă: Cristos a înviat! Paște Binecuvântat!

 

Reclame

2 gânduri despre &8222;Paștele – o experiență personală a învierii&8221;

  1. Adevarat a inviat! Intr-adevar, Invierea lui Isus ne intareste increderea ca viata aceasta trecatoare este doar un pas catre Vesnicia Fericita din Rai – asadar, sa ne bucuram si sa ne veselim, „caci mare va fi in cer rasplata noastra”. Deci, sa fim buni si iubitori cu noi si cu semenii nostri, sa fim atenti la nevoile celorlalti si Isus ne garanteaza Nemurirea, ne asigura un loc in Cer langa El si langa toti cei dragi ai nostri care se bucura deja alaturi de El de roadele Rascumpararii! Cristos a inviat! Sarbatori Pascale pline de bucurie va doresc, parinte!

    Apreciază

  2. Pentru că ştiu că vă place spiritualitatea bisericii orientale, vă răspund părinte la salutare cu „Adevărat a înviat, bucuria mea!”. Sărbătorile pascale aduc în fiecare an un duh înnoitor în inimile şi în casele noastre şi ne îmbogăţesc mai mult în cunoaşterea Domnului nostru Isus Cristos. Îi suntem recunoscători lui Dumnezeu pentru toţi lucrătorii pe care i-a trimis în via Sa.
    Sănătate, Pace şi bine!

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s